Jak (ne)pomáhat Africe.

12. 11. 2018 21:01:25
Chceme pomáhat Africe? No, jak kdo. Pokusím se stručně zmapovat současný stav a naznačit aktuální možnosti a hlavně nemožnosti.

Úvodem malé intro do evoluční biologie. Jsou dvě evoluční strategie: r-strategie znamená vyrobit co nejvíce potomků, protože nelze ovlivnit kolik a za jakých podmínek jich přežije. K-strategie naopak spočívá v tom, že podstatná je kvalita potomků, aby měli co největší šanci na další reprodukci.

Příkladem r-strategie je třeba moucha domácí. Samička naklade nějakých 200 vajíček a více se o ně nestará. Sameček oplodní samičku a uhyne, jak je u hmyzu zvykem. Za rok stihne 4 generace. Na podzim většina much vyhyne na plísňové onemocnění a do jara přežije několik málo oplodněných samiček. Na prostou reprodukci to stačí. Mezitím mouchy i jejich larvy slouží jako potrava pro další živočichy, třeba vlaštovky, žáby....

Příkladným K-stratégem je člověk západní. Zplodí maximálně dvě děti a ty živí až do pokročilé dospělosti. O děti se, samozřejmě, pečlivě starají oba rodiče. Vyživovací povinnost v ČR je do 26 let věku (1/3 života) za předpokladu, že tyto děti studují, připravují se na budoucí povolání, nebo to alespoň dost přesvědčivě předstírají, což obvykle svedou. Úmrtí potomka se bere jako tragédie, která představuje pro rodiče doživotní trauma – častý motiv v soudobé skandinávské literatuře. Ostatní západní země to mají víceméně stejně. Přitom ještě v dobách Boženy Němcové (-200 let) se počítalo s tím, že polovina narozených dětí se nedožije reprodukčního věku a nikdo se kvůli tomu nevěšel.

No a subsaharští Afričané to mají někde mezi tím. Maminka se o novorozeně postará, ale když dokojí, šoupne ho k prarodičům nebo tetičkám a jme se pracovat na dalších potomcích. Dokud je atraktivní a hlavně plodná. Tatínek to neřeší, plodí další potomky jinde.

Výsledkem je nějakých 50 000 000 ročních afrických populačních přebytků, které při obvyklé africké bezstarostnosti nelze uživit.

Je to dáno přírodními podmínkami.

Naši dávní předkové, poté co se dostali do Evropy a začali se věnovat zemědělství velmi rychle přišli na to, že při vegetační sezóně trvající sotva půl roku musí včas zasít, včas sklidit a úrodu zabezpečit. Kdo to ignoroval, nepřežil zimu.Krutá, ale efektivní selekce.

V subsaharské Africe to takhle není. V džungli se vždycky něco najde, zima se neptá, co jsi dělal v létě, zima je ostatně neznámý pojem. A shromažďovat zásoby nemá smysl, v tropickém podnebí to ani nejde, co nesežerou hlodavci, to se zkazí.. Na druhé straně v Africe člověk není, nebo aspoň donedávna nebyl, na rozdíl od Evropy, hlavním predátorem. K tomu jedovatí hadi, smrtelné infekce... Je třeba nasekat co nejvíc potomků, aby alespoň někteří přežili. A když těch potomků přežilo příliš mnoho, řešilo se to kmenovými válkami spojenými s genocidou a případně i kanibalismem. Vyhrává ten, kdo je silný agresivní, bezohledný a sexuálně aktivní. Ne nadarmo mají subsaharští Afričané více testosteronu, tvrdší lebku, silnější kostru a delší penis než Evropané nebo Asiaté. A taky menší mozek.

A pak do té africké pohody vstoupili Evropané. S úmyslem kořistit, ale také přinést Africe civilizaci. Zavedli efektivní zemědělství, efektivní medicínu, efektivní státní správu. Dočasně to fungovalo.

Jenže Afričané se množili a množili, Evropany vyhnali a vrátili se k osvědčeným africkým zvyklostem. V Zimbabwe (dříve Rhodesie) farmáře původem z Evropy dílem vypudili, dílem zmasakrovali a jejich farmy předali Mugabeho milcům. Výsledkem je, že z dříve vývozce potravin se stala země závislá na potravinové pomoci.

Stejný vývoj teď probíhá v Jihoafrické republice. Nelson Mandela po převzetí moci garantoval bůrským farmářům jakousi kontinuitu, tedy, že jim farmy neseberou a dovolí jim laskavě živit zbytek státu. Věděl, jak to dopadlo u sousedů v Zimbabwe.

Jeho následovníci to ale takhle nevidí. Hnutí „Zabij Bůra“ dominuje, farmáři evropského původu jsou, za nezájmu západních médií, vyvražďováni a vyháněni. Dá se očekávat, že to dopadne stejně, jako v Zimbabwe. Takže lidé, kteří dříve emigrovali z „národně osvobozených států“ (Angola, Mosambik, Zimbabwe...) do sice apartheidní, nicméně prosperující JAR, za lepším životem byť druhořadého občana, brzy budou emigrovat jinam. Pokud bude kam. Zájemci o emigraci do zatím ještě fungujících a k migraci vstřícných západních demokracií se najdou i v na Středním východě či v Latinské Americe.

Ale teď konečně k té pomoci. Jaké jsou alternativy?

  1. Umožnit africkým populačním přebytkům emigrovat jinam. Třeba do Evropy.
    Evidentní nesmysl, který bych radši ani nezmiňoval. Jenže ho prosazuje OSN i Evropská komise. Aplikováno do důsledku by to znamenalo, že Afričané v Západní Evropě do 20 let přečíslí Evropany a Evropa bude následovat osud Zimbabwe a JAR. A zase nebude kam emigrovat. Na Sibiř by se jim asi nechtělo.

  2. Krmit Afričany a poskytovat jim lékařskou péči. Tedy to, co Západ provádí v Africe teď. Další dobře míněná cesta do pekel. Třeba v Somálsku to z cca 5 milionů hrdých pasáků koz udělalo za cca 40 let 20 milionů ubožáků čekajících v prachu u cesty na další kamion s potravinovou pomocí. Kozy už by je všechny neuživily a ten kamion je, z jejich hlediska, zadarmo. Jenže co až jich bude za dalších 40 let 80 milionů?

  3. Pomoci Afričanům vybudovat moderní zemědělství, státní správu a průmysl. Čirá iluze. Jak dopadlo zemědělství třeba v Zimbabwe, víme. Jakž takž efektivní státní správa fungovala za kolonialismu a když to někdejší koloniální mocnosti zabalily, šla do kytek. Průmysl se s populací s průměrným IQ kolem 65 budovat nedá.

  4. Čínská cesta, tedy to co Číňani nenápadně dělají už dlouhá desetiletí. Vytipovat nejschopnějšího místního hrdlořeza a toho podporovat finančně i zbraněmi výměnou za přístup k nerostným zdrojům. Ona to vlastně tak docela pomoc není, ale funguje to. Lokálně zajistí aspoň dočasnou stabilitu.

Napadají mne další možnosti, ale to už bych narazil na trestní zákoník, tak raději ne.

Jakou cestu tedy zvolit? Varianty 1 a 2 jsou vyloženě kontraproduktivní, varianta 3 je nereálná.

Zbývá varianta 4. Ne moc humánní, ale účinná. Nebo ty raději nezmiňované.

Je na čase, a by Západ Africe řekl: „Nabídli jsme Vám civilizaci. Nechcete? Trhněte si“.

Zdroj: Wikipedie

Autor: Jiří Tomáš | pondělí 12.11.2018 21:01 | karma článku: 38.87 | přečteno: 1492x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 22.76 | Přečteno: 307 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 832 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 415 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse
Počet článků 3 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1142

IT analytik, hráč na heligonku, soutěžní bridžista, geocacher. Taky vodní turistika, ale to už teď jen sporadicky.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...